februari 7, 2022

Henselmans: De praktijk van een effectiever datagedreven projectontwikkelproces

Henselmans
4,3 min readBy Published On: 7 februari 2022

Locatiepotentie, haalbaarheidsanalyse en planontwikkeling in een gebundeld en datagedreven proces zorgt voor effectievere projectontwikkeling bij Henselmans.

Henselmans Bouw & Ontwikkeling is een middelgrote aannemer en projectontwikkelaar, opererend in Noord Holland. Een nuchtere organisatie met een hecht team waar iedereen weet wat die aan elkaar heeft en dat efficiënt opereert. Toch is er vanuit de directie een continue zoektocht naar verdere verbeteringen van werkprocessen om uiteindelijk tot verder verbeterde projecten te komen.

Toen ze in contact kwamen met Houzr van Veneficus Real Estate, zag de directie direct de potentie daarvan voor hun organisatie. Het contact ging snel door naar financieel directeur Jonas van der Linden. Hij concludeerde echter dat de Houzr applicatie zich begin 2021 nog in een ontwikkelfase bevond.

Gezien de potentie besloot hij een scriptant te zoeken die voor de organisatie kon gaan uitzoeken hoe deze applicatie bestaande werkprocessen effectiever kan maken en of de data een toegevoegde waarde kan brengen in de projecten.

Afstudeeronderzoek bij Henselmans

Met Mark van Weteringe Buijs had Henselmans de perfecte kandidaat hiervoor gevonden. Afgelopen voorjaar heeft, Mark een afstudeeronderzoek bij Henselmans bouw en ontwikkeling uitgevoerd. Tijdens zijn onderzoek heeft Mark gekeken naar de potentie van Houzr voor Henselmans en naar de manier waarop Houzr in de organisatie van Henselmans gebruikt kan worden. Zelf had Mark al veel interesse in het gebied van innovaties binnen de projectontwikkeling.

Naast dat het voor Mark heeft gezorgd voor een leerzaam afstudeeronderzoek, heeft het Veneficus Real Estate erg geholpen. Veneficus Real Estate is de afgelopen twee jaar flink gegroeid en de applicatie Houzr wordt door steeds meer ontwikkelaars gebruikt. Om de applicatie nog gebruiksvriendelijker te maken, hebben de gebruikservaringen en inzichten van Mark flink geholpen. 

Maar de focus heeft voor Mark gelegen op het onderzoeken of de potentie die de directie in Houzr zag ook daadwerkelijk terugkwam in de resultaten en zo ja, hoe het gebruik van Houzr binnen de organisatie van Henselmans kan worden verankerd en hoe bedrijfsprocessen daarmee kunnen worden verbeterd. 

Uit zijn scriptie hebben we geleerd dat bij Henselmans tijdens de acquisitie de eerste onderzoeken worden gedaan en de locatie wordt beoordeeld op potentie. In de planontwikkeling wordt het projectplan vastgesteld. De voornaamste bron aan informatie was hierbij de eigen ervaring/kennis, ook wel het ‘onderbuikgevoel’ genoemd.

Uit het onderzoek blijkt dat Houzr goed verwerkt kan worden in de initiatieffase van Henselmans. Hierbij gaat Houzr een waarde geven door de data gedreven resultaten. Waar in eerste instantie eigen ervaring/kennis en het onderbuikgevoel de projecten vorm deed geven, zal met behulp van Houzr nu ook data een grote rol spelen. De besluitvorming wordt hierdoor versneld en onderbouwd met extra informatie.

Mark over zijn stage bij Henselmans

Mark over zijn ervaringen met Houzr: “Henselmans Bouw & Ontwikkeling maakt op dit moment al een tijd gebruik van Houzr, met veel succes. Op een gemakkelijke manier kan een project in de applicatie worden gezet, om zo de haalbaarheid van een project te kunnen bepalen.

Houzr was in het begin een stuk minder gebruiksvriendelijk dan het nu is. Daarom heb ik veel contact gehad met Joost van der Zon, directeur van Veneficus. Hij heeft mij iedere keer goed te woord gestaan en door het programma geholpen. Naarmate ik Houzr steeds vaker ging gebruiken werd het gemakkelijker om ermee te werken.”

Veneficus Real Estate is op dit moment bezig Houzr meer te stroomlijnen. Mark: “Ik wil andere projectontwikkelaars dan ook zeker meegeven gebruik te maken van Houzr. Het programma helpt bij het beoordelen van potentiële ontwikkellocaties, door de grote hoeveelheid informatie, het kan je tot nieuwe inzichten laten komen en je kunt een bevestiging krijgen van de goede keuzes. Verder is het prettig dat je ontwikkelt met data over de omgeving.”

Hij gaat verder: “Ook wordt er duidelijk inzichtelijk gemaakt wat de diverse mogelijkheden en oplossingen qua type bebouwing en de economische uitkomsten zijn. Dor deze uitkomsten, uitkomend uit Houzr kan de ontwikkelaar het beste economische resultaat behalen en goed aansluiten bij de wensen van de bewoners en gemeente. Houzr zorgt ook voor het creëren van nieuwe discussies binnen de organisatie, waarbij deze worden gevoed met data. Dit zorgt vooral voor een betere onderbouwing op beslissingen.”

Afronding stage

Wij willen Mark bedanken voor zijn onderzoek. Het heeft ons nieuwe inzichten en ideeën gegeven. Daarnaast hebben wij de samenwerking als erg positief ervaren. Inmiddels heeft Mark een baan gekregen bij Henselmans. Daarmee heeft Mark een prachtige plek om zijn loopbaan in de projectontwikkeling in sneltreinvaart kunnen opstarten en heeft Henselmans een topper aan boord gehaald met gevoel voor data en analyses en een nuchtere kijk op de business. We zijn enthousiast dat Henselmans de samenwerking met Veneficus Real Estate heeft doorgezet en dat we verder samen kunnen werken met Mark om nog vele projecten door te rekenen in Houzr.

Ook datagedreven beslissingen nemen?

Met Houzr kun je als projectontwikkelaar grote hoeveelheden mogelijke projectconfiguraties berekenen én testen op mogelijke bouwlocaties in Nederland. Het Houzr algoritme rekent razendsnel honderdduizenden scenario’s door en zoekt op basis van verschillende gegevensbronnen en voorspelmodellen naar de optimale balans binnen de gestelde kaders tussen jouw rendement, risico en markt fit. 

Benieuwd wat het optimale bod is voor het object dat jij in je hoofd hebt? Vraag een gratis demo-account aan en start met optimaliseren. 

Deel deze blog met je netwerk 👉🏼

Vraag nu je Houzr-demo aan.

Bel ons vandaag nog op (010) 4047 333

Geen zorgen: het is geheel vrijblijvend.